Na kawę do Ekonomika! 35 powodów, aby pokochać kawę
- Pierwszy ekspres do kawy został skonstruowany we Włoszech w 1906 roku.
- Kawa jest drugim, po ropie naftowej, towarem handlowym świata. Wartość handlu kawą szacuje się na 100 mld dolarów!
- Trzy najpopularniejsze gatunki kawy to: Arabica (ok. 60 %), Robusta (ok. 36 %) i Excelsa (ok.1 %).
- Największym dostawcą ziarna kawowego na świecie jest Brazylia.
- Kawa swoją nazwę wzięła od starego arabskiego słowa „gahwah” lub tureckiego „kahweh”, co znaczy „usuwający zmęczenie”, czy też „siła podnosząca”.
- Kawa ma wpływ na długość życia. Z badań wynika, że u ludzi pijących kawę zmniejsza się ryzyko chorób takich jak: Parkinson, cukrzyca typu II, choroby serca, natomiast regularne picie kawy zmniejsza u mężczyzn ryzyko zachorowania na agresywną formę raka prostaty. Dodatkowo kawa zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, działa też pobudzająco i orzeźwiająco oraz przyspiesza przemianę materii.
- Kopi Luwak to najdroższy gatunek kawy na świecie. Kosztuje około tysiąca euro, a ziarna wydobywane są z odchodów zwierzęcia o nazwie łaskun. Roczne zbiory tej kawy wynoszą zaledwie około 300-400 kg.
- Konsumpcja kawy w Polsce wzrosła aż o 80% w przeciągu ostatnich 10 lat.
- 75% kawy sprzedawanej w Polsce to kawa mielona. Dla przykładu w Wielkiej Brytanii jest to jedynie 10%.
- Trzy narody zużywają ponad połowę kawy na świecie:
Amerykanie, Francuzi i Niemcy zużywają łącznie 65% całkowitej konsumpcji kawy na świecie.
- Arabika zawiera o połowę mniej kofeiny niż Robusta. Ilość kofeiny w espresso
- Jeśli jesteś kobietą, pij kawę – nie wpadniesz w depresję. Badania przeprowadzone w 2011 roku wykazały, że kobiety, które piją od dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie, były o 15% mniej narażone na rozwój depresji w okresie najbliższych 10 lat, niż te, które nie piły kawy.
- Najwięcej kawy na świecie piją Finowie – aż 13 kilogramów wypada rocznie na głowę jednego Fina. U Polaków jest to zaledwie 3,4 kilograma.
- Nazwa “cappuccino” pochodzi od zakonu kapucynów – wygląda bowiem jak kaptur ich brązowego habitu. Austriacki odpowiednik cappuccino to właśnie “kapucyn”.
- Istnieje plotka, że jeden z wielkich koncernów produkujących bieliznę sprzedaje także rajstopy z z ekstraktem kawy. Zawarta w nich kofeina ma wyszczuplać nogi i walczyć z cellulitem.
- Legendy o odkryciu kawy
Według etiopskiej legendy pewien pastuch Kaldi obserwując swoje kozy zauważył, że kozy zjadają liście i owoce rosnących tam drzewek kawowych, a potem są bardziej ożywione i nie śpią w nocy. Postanowił zbadać tę zagadkę i sam spróbował tych małych czerwonych jagód. Po ich spożyciu czuł się pobudzony i pełen energii. Podzielił się swoim odkryciem z pewnym mnichem, który zaciekawiony działaniem owych owoców, zabrał ich trochę do klasztoru i tam eksperymentował z przyrządzaniem ich na różne sposoby. W efekcie tych prób powstał nowy napój. Stał się popularny wśród zakonników gdy okazało się, że umożliwia mnichom długie nocne czuwanie na modlitwach.Oprócz legendy z etiopskimi kozami, jest znana również inna wersja, która mówi o przypadkowym odkryciu sposobu prażenia kawy. Ziarenka kawy miały przypadkowo wpaść do obozowego ogniska, a powstały w ten sposób aromat miał skusić pastuchów do skosztowania owoców.Kolejna legenda mówi zaś o boskiej ingerencji w powstawaniu kawy. Podobno kiedy archanioł Gabriel szedł na pomoc Mahometowi zmorzonemu przez sen, podarował mu kawę. Po jej wypiciu Mahomet poczuł się na tyle pobudzony, że był w stanie pokonać czterdziestu mężczyzn i uszczęśliwić czterdzieści kobiet.
- Wystudzona pomaga pozbyć się śladów po soli na skórzanych brązowych butach.
- 10 minut do kawowego kopa
Gdy przełkniemy pierwszy łyk kawy, kofeina potrzebuje zaledwie 10 minut, aby „dać nam kopa”. Po upływie nieco więcej niż 10 minut, stężenie kofeiny w naszej krwi osiąga połowę maksymalnego stężenia, co już wystarcza, żeby odczuć jej wpływ na nasz organizm. Najwyższy poziom jest po 45 minutach. To wtedy jesteśmy najbardziej pobudzeni. Zależnie od tego, w jakim tempie nasze ciało będzie w stanie zwalczyć narkotyk, możemy czuć efekt działania kofeiny od 3 do nawet 5 godzin!
- Kawa wpływa pozytywnie na nasze oskrzela, zwiększając ich światło i ułatwiając oddychanie. Polecana jest przy napadach duszności oraz przy astmie oskrzelowej.
- Wypicie kawy przed wysiłkiem fizycznym zmniejsza ból mięśni nawet do 50%.
- Zawarta w kawie kofeina przyspiesza przemianę materii i poprawia trawienie!
- Kawa zmniejsza wydzielanie histaminy przez organizm. Kofeina zawarta w kawie zapobiega atakom alergii oraz zmniejsza ich skutki, gdy się pojawią.
- Krytyczny poziom kofeiny w organizmie osiągniemy po wypiciu 100 filiżanek kawy.
- Brak kawy to powód do rozwodu!
W starożytnej Arabii był tylko jeden powód, dla którego żona mogła rozwieść się z mężem: kiedy jej mąż nie zapewnił jej odpowiedniej ilości kawy.
- Choć mówimy ziarno kawy, tak naprawdę są to jagody. Więc kawa to pyszny owoc! Pamiętajcie, że zaleca się minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie! 😉
- Skąd się wzięła kawa po irlandzku? Kawa z alkoholem była serwowana Amerykanom, aby pomóc im się rozgrzać w trakcie lotu, kiedy wracali z Irlandii.
- Ze wszystkich napojów serwowanych w trakcie śniadania kawa stanowi aż 65%.
- Kawa palona zawiera 35-40% węglowodanów oraz 8% związków białkowych. Posiada również niewielkie ilości aminokwasów, które wpływają na smak i aromat kawy. Kawa palona zawiera również 10-17% tłuszczu.
- Kawa nie smakuje tak, jak pachnie, ponieważ ślina rozcieńcza połowę smaku.
- Americano – espresso z dodatkiem gorącej wody – zostało wynalezione przez amerykańskich żołnierzy w czasie II wojny światowej. Uznali oni europejskie espresso za zbyt mocne, więc poprosili o dodanie gorącej wody.
- Do kawy rozpuszczalnej dodaje się sztuczny aromat
Uderzenie kawowego aromatu, które czujesz po otwarciu słoika kawy rozpuszczalnej, jest niestety sztuczne. Jest on dodany przed zamknięciem słoika i nie ma nic wspólnego z faktyczną zawartością.
- Porcja espresso zawiera mniej kofeiny od porcji zwykłej kawy
Z powodu tego, że serwuje się je w filiżankach mniejszych rozmiarów, espresso zawiera mniej kofeiny niż standardowa filiżanka zwykłej kawy.
- Potrzeba około czterdziestu dwóch ziaren kawy, aby zrobić standardową porcję espresso.
- Kawa bezkofeinowa nie jest wcale bezkofeinowa
- Kawa ze śmietanką będzie dłużej ciepła
Kawa ze śmietanką stygnie około 20% wolniej niż zwykła czarna kawa.
Na kawę do Ekonomika! Zapraszamy do głosowania poprzez polubienia na najlepiej wykonaną przez nasze uczennice kształcące się w zawodzie technik hotelarstwa kawę. ☕️