Przedmioty punktowane
Matematyka
Język angielski
Biologia
Języki obce
Kwalifikacje
Cukiernik
produkuje wyroby cukiernicze. Przygotowuje różne nadzienia do ciast (kremy, polewy, galaretki…), wypieka lub smaży ciasta. A przy tym: magazynuje, dekoruje wyroby cukiernicze i przygotowuje je do dystrybucji. To zawód, który kryje w sobie niesamowitą głębię sztuki, łączy pasję z fascynacją. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły – nie boi się ciężkiej pracy nad kompozycją smakową i estetyczną wyrobów cukierniczych. Stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów.
Pracę znajdziesz w przedsiębiorstwach wytwarzających artykuły cukiernicze, ciasta, wyroby czekoladowe, lody, pieczywo cukiernicze. Możesz pracować w barach, restauracjach przy wykonywaniu deserów. Możesz także założyć własną działalność gospodarczą.
W naszej szkole kształcąc się w zawodzie cukiernik odbywasz darmowe praktyki zawodowe i masz możliwość zatrudnienia po ukończeniu nauki.Cukiernik jest osobą, która sprawia, że nasz humor powraca w złe dni, a to wszystko za sprawą niezastąpionych słodyczy…